legislatiarutiera.ro

Acest site vine in ajutorul candidatilor privind PROBA TEORETICA

Teste si intrebari


legislatie
Curba la stanga
legislatie
Curba la dreapta
Indicatorul avertizeaza conducatorii de vehicule ca urmeaza o curba la stanga (dreapta) , iar circulatia in curba se face fara a se trece peste axul drumului pastrand sensul de mers.

legislatie
Curba dubla
legislatie
Curba dubla
Indicatorul avertizeaza ca urmeaza o portiune de drum formata dintr-o succesiune de mai mult de doua curbe , prima la stanga (dreapta).

legislatie
Curba deosebit de periculoasa
Acest indicator semnalizeaza curbe cu raza sub 100m si se intalneste perpendicular pe prelungirea mijlocului benzii destinate sensului caruia i se adreseaza indicatorul respectiv.Varful sagetilor indica sensul virajului. In curbele periculoase sau lipsite de vizibilitate conducatorii vehiculelor sunt obligati sa REDUCA VITEZA.

legislatie
Panouri succesive
Se instaleaza cate 4 - 5 panouri , succesiv de la intrarea pana la iesirea din curbe cu varful sagetilor indreptate in directia curbei. Aceste panouri scot in evidenta periculozitatea locului.

legislatie
Urcare cu inclinare mare
Indicatorul avertizeaza conducatorii de vehicule ca urmeaza o portiune de drum in rampa. In cazul in care conditiile drumului nu permit trecerea a doua vehicule unul pe langa celalalt , se aplica regula prioritatii de rampa , avand prioritate vehiculele care urca fata de cele care coboara.

legislatie
Coborare periculoasa
Procentul inscris in simbol informeaza cu cat scade diferenta de nivel la fiecare suta de metri parcursa.Coborarea pantelor cu maneta schimbatorului de viteze la "punctul mort" sau cu motorul oprit pentru a se economisi carburanti constituie o greseala , care de regula duce la producerea unor evenimente rutiere.


legislatie
Drum ingustat
legislatie
Drum ingustat
legislatie
Drum ingustat
Indicatoarele pot fi intalnite in trei variante , indicand care latura a drumului in sensul de mers se ingusteaza.

legislatie
Acostament periculos
Indicatorul se intalneste pe unele sectoare de drum unde exista diferente de nivel dintre partea carosabila si acostament.

legislatie
Drum aglomerat
Indicatorul avertizeaza conducatorii de vehicule ca pe sectorul de drum se circula in coloana datorita traficului deosebit de intens.

legislatie
Tunel
Indicatorul avertizeaza apropierea de un tunel rutier unde conducatorii de vehicule sunt obligati sa REDUCA VITEZA si sa aprinda LUMINILE DE INTALNIRE , intrucat vizibilitatea in tunel este redusa.

legislatie
Pod mobil
legislatie
Iesire spre chei
Aceste doua indicatoare avertizeaza conducatorii de vehicule ca se apropie de un loc periculos pentru a putea prevenii riscul unei prabusiri.

legislatie
Drum cu denivelari
Indicatorul semnalizeaza un drum ce prezinta denivelari repetate sau izolate . La intalnirea indicatorului conducatorii de vehicule sunt obligati sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita.

legislatie
Denivelare pentru limitarea vitezei
Acest indicator se monteaza pe unele sectoare de drum unde datorita declivitatii conducatorii de vehicule sunt obligati sa circule cu viteza redusa.

legislatie
Drum alunecos
Conducatorii vor circula cu atentie , cu VITEZA REDUSA corespunzatoare pericolelor si vor evita franarile sau manevrarea brusca a volanului pentru prevenirea deraparii masinii.Se va pastra o distanta corespunzatoare intre vehiculele aflate in mers.

legislatie
Improscare cu pietris
Conducatorii autovehiculelor vor circula cu atentie sporita pastrand o distanta suficienta intre ei pentru a evita lovirea cu eventualele pietre improscate de catre autovehiculele din fata sa.

legislatie
Caderi de pietre
Indicatorul semnalizeaza sectoare de drum pe care sunt posibile caderi de pietre sau blocuri de stanca de pe versanti.

legislatie
Copii
Indicatorul se intalneste in apropierea locurilor frecventate de copii . Conducatorii de vehicule vor circula cu atentie sporita si sunt obligati sa REDUCA VITEZA.

legislatie
Presemnalizare trecere pietoni
Indicatorul se instaleaza in apropierea unei treceri pentru pietoni obligand conducatorii de autovehicule sa REDUCA VITEZA.

legislatie
Biciclisti
Indicatorul se gaseste instalat in zone unde accesul biciclistilor este frecventat sau la inceputul unui sector de drum pe care circulatia bicicletelor este intensa .

legislatie
Animale
legislatie
Animale
Indicatoarele se gasesc instalate pe sectoarele de drum unde traverseaza animale , conducatorii de vehicule fiind obligati sa REDUCA VITEZA.

legislatie
Lucrari
Indicatorul semnalizeaza sectorul de drum pe care se executa lucrari.

legislatie
Semafoare
Acest indicator poate fi intalnit inaintea semafoarelor electrice a caror prezenta ar putea surprinde conducatorii de vehicule .

legislatie
Aeroport
Indicatorul este instalat in apropierea culoarelor aeriene de zbor , indeosebi in vecinatatea aeroporturilor.

legislatie
Vant lateral
Indicatorul respectiv se va intalni la capetele sectorului de drum unde vantul predomina cu o mare intensitate.

legislatie
Circulatia in ambele sensuri
Indicatorul se instaleaza in punctul unde se trece de la circulatia pe un singur sens la circulatia in ambele sensuri.

legislatie
Alte pericole
Acest indicator se instaleaza inaintea trecerilor la nivel cu cale ferata industriala .

legislatie
Accident
Indicatorul se monteaza de catre agentii de politie cand are loc un accident de circulatie pentru avertizarea celorlalti participanti la trafic.

legislatie
Intersectie de drumuri
Indicatorul presemnalizeaza intersectiile drumurilor de aceeasi categorie ( intersectie nedirijata ) cu trafic redus in care se respecta regula prioritatii de drepta.

legislatie
Intersectie cu un drum fara prioritate
Se intaleaza pe drumul cu prioritate in afara localitatilor , inaintea intersectiilor cu drumuri care pierd prioritatea , fiind un indicator de confirmare a prioritatii.Drumurile care intersecteaza drumul pe care intalnim acest indicator , au obligatoriu instalat unul din indicatoarele de pierdere a prioritatii in intersectie , OPRIRE sau CEDEAZA TRECEREA .

© 2007 www.legislatiarutiera.ro All Rights Reserved

JavaScript