legislatiarutiera.ro

Acest site vine in ajutorul candidatilor privind PROBA TEORETICA

Teste si intrebari


Varsta minima a conducatorului de vehicule angajat in transportul de marfuri este, dupa cum urmeaza:
a) 18 ani,pentru vehicule sau ansambluri de vehicule, avand masa maxima totala autorizata de pana la 7,5 tone;
b) 21 de ani pentru alte vehicule, sau 18 ani daca persoana in cauza detine un atestat profesional, care sa confirme ca a absolvit un curs de calificare pentru conducatorii de vehicule destinate transportului rutier de marfuri.
Conducatorul de vehicul angajat in transportul public de persoane trebuie sa aiba cel putin 21 de ani impliniti.
In cazul in care conducatorul de vehicul angajat in transportul public de persoane circula pe rute care depasesc 50 de km trebuie sa indeplineasca in plus si una din urmatoarele conditii:
a) sa fi condus cel putin un an vehicule cu masa maxima autorizat mai mare de 3,5 tone, destinate transportului de marfuri;
b) sa fi condus cel putin un an vehicule destinate transportului public de persoane pe rute ce nu depasesc 50 de km, daca autoritatea competenta considera experienta astfel dobandita ca fiind suficienta;
c) sa detina un atestat profesional care sa confirme ca a absolvit un curs de calificare pentru conducatorii de vehicule utilizate in transportul public de persoane.
Conducatorul vehiculului care efectueaza transport de marfuri sau public de persoane trebuie sa respecte, pe langa conditiile pervazute in lege , timpii de conducere, de repaus si de odihna stabiliti prin reglementarile interne si internationale in vigoare.
Incarcatura unui autovehicul trebuie sa fie asezata si, la nevoie astfel fixata incat:
a) sa nu puna in pericol persoane ori sa nu cauzeze daune proprietatii publice sau private;
b) sa nu stanjeneasca vizibilitatea conducatorului sau sa pericliteze stabilitatea ori conducerea vehiculului;
c) sa nu fie tarata, sa nu se scurga ori sa nu cada pe drum;
d) sa nu mascheze dispozitivele de semnalizare, catadioptrii si placutele cu numerele de inmatriculare sau inregistrare, iar in cazul vehiculelor fara motor, semnalele facute cu bratele de conducatorul acestora;
e) sa nu provoace zgomot care sa jeneze conducatorul, participantii la trafic ori sa sperie animalele si sa nu produca praf sau mirosuri pestilentiale.
Lanturile, cablurile, prelatele si alte accesorii ce servesc la asigurarea sau protectia incarcaturii, trebuie sa o fixeze cat mai bine de vehicul si sa nu constituie, ele insele, un pericol pentru siguranta circulatiei.
Incarcatura care consta in materiale sau produse ce se pot imprastia in timpul mersului trebuie acoperita cu o prelata.Cand incarcatura consta in obiecte mari ori grele, aceasta trebuie fixata pentru a nu se deplasa, pe timpul transportului si a nu depasi gabaritul vehiculului.

Remorcarea
Un autovehicul poate tracta pe drumul public o singura remorca.

Exceptii:

- autotractorul care poate tracta doua remorci;
- autovehiculele amenajate pentru formarea unui autotren de transport persoane in localitatile turistice, cu conditia ca acesta sa nu fie mai lung de 25 m si sa nu circule cu viteza mai mare de 25 km/h.
Autobuzul poate tracta numai o remorca pentru bagaje.
Motocicleta fara atas, precum si bicicleta pot tracta o remorca usoara avand o singura osie.
Cuplarea unui vehicul cu una sau doua remorci, pentru formarea unui ansamblu de vehicule, se poate efectua numai daca:
a) elementele care compun dispozitivul de cuplare sunt omologate si compatibile;
b) ansamblul de vehicule poate realiza raza minima de virare a autovehiculului tragator;
c) dimensiunile ansamblului de vehicule nu depasesc limitele prevazute de lege;
d) elementele de cuplare ale echipamentelor de franare si de iluminare si semnalizare luminoasa sunt compatibile;
e) caroseriile vehiculelor care compun ansamblul de vehicule nu se ating la trecerea peste denivelari, la efectuarea virajelor sau la schimbarea directiei de mers.
In cazul ramanerii in pana a autovehiculelor ori remorcilor, conducatorii acestora sunt obligati sa le scoata imediat in afara partii carosabile sau, daca nu este posibil cat mai aproape de bordura sau acostament, asezandu-le paralel cu axul drumului si luand masuri pentru remedierea defectiunilor sau dupa caz de remorcare.
Pe timpul noptii sau in conditii de vizibilitate redusa , autovehiculele sau remorca acestuia care are defectiuni la sistemul de iluminare sau de semnalizare luminoasa nu poate fi tractat/tractata fara a avea in functiune , in partea stanga , in fata , o lumina de intalnire si in spate , una de pozitie. Daca un autovehicul sau o remorca a ramas in pana pe partea carosabila a drumului si nu poate fi deplasat/deplasata in afara acesteia conducatorul este obligat sa puna in functiune luminile de avarie si sa instaleze triunghiurile reflectorizante.Acesta se instaleaza in fata si in spatele vehiculului , pe aceasi banda de circulatie la o distanta de cel putin 30m de acesta.Se interzice folosirea triunghiurilor reflectorizante ori a luminilor de avarie in mod nejustificat sau pentru a simula o ramanere in pana in locurile unde oprirea ori stationarea este interzisa.
Daca vehiculul nu este dotat cu lumini de avarie sau acestea sunt defecte conducatorul poate folosii pe timpul noptii ori in conditii de vizibilitate redusa , o lampa portativa cu lumina galbena intermitenta care se instaleaza in partea din spate a vehiculului.

Se interzice :

- remorcare unui autovehicul cu doua roti cu sau fara atas;
- remorcarea autovehiculului al carui sistem de directie nu functioneaza;
- remorcarea unui autovehicul care nu este inmatriculat sau inregistrat;
- remorcarea unui autovehicul cand drumul este acoperit cu polei,gheata sau zapada;
- remorcarea a doua sau mai multe autovehicule;
- remorcarea carutelor sau a vehiculelor care in mod normal sunt trase sau impinse cu mana;
- remorcarea utilajelor agricole;

Reguli

a) conducatorii autovehiculelor tragator respectiv remorcat trebuie sa posede permise de conducere valabile pentru categoriile din care face parte fiecare dintre autovehicule;
b) autovehiculul tragator sa nu remorcheze un autovehicul mai greu decat masa lui proprie , cu exceptia cazului cand remorcarea se efectueaza de catre un autovehicul destinat special depanarii;
c) conducatorul autovehiculului remorcat este obligat sa semnalizeze corespunzator semnalele efectuate de conducatorul autovehiculului tragator.Atunci ca sistemul de iluminare si semnalizare nu functioneaza este interzisa remorcarea acestuia , pe timpul noptii si in conditii de vizibilitate redusa , iar ziua poate fi remorcat daca pe partea din spate are aplicata inscriptia "Fara semnalizare" , precum si indicatorul "Alte pericole" .

Observatie.
Conducatorul poate conduce sau tracta , cu propriul autovehicul in situatii deosebite , pe distante scurte , un alt automobil pentru a-I pune motorul in functiune sau pentru a efectua scurte manevre , fara a pune in pericol siguranta deplasarii celorlalti participanti la trafic.

© 2007 www.legislatiarutiera.ro All Rights Reserved

JavaScript