legislatiarutiera.ro

Acest site vine in ajutorul candidatilor privind PROBA TEORETICA

Teste si intrebari


Conducatorii sunt obligati sa conduca vehiculele cat mai aproape de marginea din dreapta a partii carosabile.Cand circulatia se desfasoara pe doua sau mai multe benzi pe sens acestea se folosesc de catre conducatori in functie de intensitatea traficului si viteza de deplasare.Conducatorul de vehicul care executa o manevra de trecere pe o alta banda de circulatie este obligat sa semnalizeze si sa se asigure in prealabil ca o poate face fara a pune in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic care il urmeaza sau il preced.

legislatie
In cazul in care drumul are doua sau mai multe benzi pe sensul de mers vehiculele vor fi conduse pe banda situata langa acostament sau bordura.Celelalte benzi pot fi folosite succcesiv de la dreapta spre stanga , daca banda de circulatie utilizata este ocupata , cu obligatia de a reveni pe banda din dreapta atunci cand acest lucru este posibil.

legislatie
Vehiculele grele , lente sau agabaritice ori cele care se deplaseaza cu viteza redusa , trebuie conduse numai pe banda de langa acostament , daca in sensul de mers nu este amenajata o banda destinata acestora.

legislatie
Pe drumurile publice cu cel mult doua benzi pe sens si cu a treia banda pe care este amplasata linia tramvaiului langa axul drumului , conducatorii de vehicule pot folosi aceasta banda cu obligatia sa lase libera calea tramvaiului la apropierea acestuia.

legislatie
Daca pe drumul public exista o banda rezervata mijloacelor de transport in comun conducatorii vehiculelor din serviciile de transport public sunt obligati sa foloseasca aceea banda.

legislatie
Pe un drum public cu mai multe benzi , conducatorii de vehicule care circula pe o banda care se sfarseste , pentru a continua deplasarea pe banda din stanga trebuie sa permita trecerea vehiculelor care circula pe acea banda.

legislatie
Pe un drum public prevazut cu trei benzi pe sens cand conducatorii a doua autovehicule circula in aceeasi directie , dar pe benzi diferite si intentioneaza sa se inscrie pe banda libera dintre ei , cel care circula pe banda din stanga are prioritate fata de cel care circula pe banda din dreapta.
SELECTAREA BENZILOR INAINTE DE INTERSECTIE

legislatie
legislatie
1. La intersectiile cu marcaje – Conducatorii de vehicule trebuie sa se incadreze pe benzile corespunzatoare directiei de mers dorite , cu cel putin 50 m inainte de intersectii atat in localitati cat si in afara acestora si sunt obligati sa respecte semnificatia indicatoarelor si marcajelor pentru semnalizarea directiei de mers.

legislatie
2 .La intersectiile fara marcaje – Conducatorii vehiculelor ocupa in mers cu cel putin 50 m inainte de intersectii atat in localitati cat si in afara acestora urmatoarele pozitii :
-randul din dreapta , cei care vor sa schimbe directia de mers spre dreapta;
-randul din stanga , cei care vor sa schimbe directia de mers spre stanga;
-oricare dintre randuri , cei care vor sa mearga inainte;

legislatie
Daca in intersectie circula si tramvaie iar spatiu dintre sina din dreapta si trotuar nu permite ciculatia pe doua randuri toti conducatorii de vehicule indiferent de directia de deplasare, vor circula pe un singur rand lasand liber traseul tramvaiului.

legislatie
Pe strazile cu sens unic conducatorii de vehicule care intentioneaza sa vireze la stanga , sunt obligati sa ocupe randul de langa bordura sau acostamentul din partea stanga.

© 2007 www.legislatiarutiera.ro All Rights Reserved

JavaScript